Lekvár (Kris)

2003 a lekvár éve (hírcsokor)

(API) Az elmúlt héten szivárgott ki a hír a Fehér Házból, hogy a Pentagon által rendelt többtonnás lekvár szállítmánynak köze lehet az Irak elleni háborúhoz. A tervek szerint a hadművelet során a lekvárt több helyen használnák fel, de a felhasználási lehetőségekről eddig semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra.

(MTI) A lekvártörvény módósítását tervezi a kormány. A parlament elé terjesztett törvénytervezet szerint, nem lennének büntethetőek azok a fiatalkorú lekvárfogyasztók, akik oktatási intézmény területén, kis mennyiségben, közös fogyasztásra kínálnak lekvárt egymásnak. Az egyházak, a civilszervezetek és a lekvárral foglalkozó közintézmények is leleksen üdvözölték a tervezett törvénymódosítást.


Nem nagyon tudok mit írni a lekvárról, és talán nem is biztos, hogy ez egyáltalán jó valamire. Arról nem is beszélve, hogy a lekvár jelentőségével mindenki tisztában van. Én például nem szeretem, de vajon érdekel-e ez valakit? A probléma az egésszel csak az, hogy még olyan történetem sincs amiben szerepel a lekvár szó. Enyém a vár tiéd a lekvár, jegyezné meg itt valamelyik nagy magyar író.

A lekvár - a nihilizmus melegágya

Nem sok mindent írhat az ember egy olyan dologról, amit nem szeret és amivel semmilyen épkézláb kapcsolata nincs. Elkeseredett kísérleteket lehet tenni hírek kitalálására a csütörtöki rádiókabaré stílusában (éljen Maksa Róbert), lehet történetet kitalálni vagy bármit, de nem lehet túl életszagú az egész ,,írásmű".

Mivel a lekvár nem része mindennapi életemnek (nem is volt soha) semmilyen értékelhető emocionális kötődésem nincs a lekvárhoz, azon kívül, hogy nem szeretem.
Talán lehetne kitárulkozó vallomást tennem, hogy milyen gyermekkori trauma okozza a lekvártól való viszolygásomat - de ez annyira unalmas, hogy még engem sem érdekel - arról nem is beszélve, hogy nincs ilyen.

Különösen nehéz írnia az embernek, ha amúgy sem kenyere az írás. Egyébként ez az amit kifejezetten nem szeretek: (kel)tészta (sós vagy édes: mindegy) lekvárral. Lekvár joghurttal: ez például nagyon jó. Szocializáció kérdése lenne az egész? Alig hinném, valami olyan dolog lehet van itt, amit az itt ülők közül kevesen sejtünk, ha van egyáltalán ilyesvalaki itt.

Természertesen az, hogy kicsiny dolgozatom - önkitárulkozásom - a lekvárról ilyen szomornyára sikeredett, mit sem változtat azon a tényen, hogy olyan szép dolgok is vannak a világon, mint a szeretet, és ez sokkal fontosabb, mint holmi lekvár.

2002. december