2008 Tavasz

uid == 0 && $_SESSION['auth'] != 'yes' && $albumid != '5268281653246984321' && !preg_match("/alsogod|pecsko/", $_SERVER[REQUEST_URI])){ header("Location: http://".$_SERVER['HTTP_HOST']."/bejelentkezes?url=" . urlencode("http://" . $_SERVER['HTTP_HOST'] . $_SERVER['REQUEST_URI'])); exit; } if(!isset($user_me)){ if($_SERVER['HTTP_HOST'] == 'budavar.lutheran.hu'){ $user_me = "lelekhivatal"; } else{ $user_me = "kriseknet"; } } if(isset($authkey)){ $authparam = "/?authkey=$authkey"; } if(isset($albumname)){ $slideshow= "Slideshow" ; } ?>
array()); #echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."/sites/".$_SERVER['HTTP_HOST']."/albums/${albumid}/index.html"; if(! file_exists($_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."/sites/".$_SERVER['HTTP_HOST']."/albums/${albumid}/index.html")){ $rss = fetch_rss("http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/$user_me/albumid/$albumid?alt=rss&kind=photo&hl=en_US&authkey=$authkey"); if(count($rss->items) == 0){ $url = "http://".$_SERVER['HTTP_HOST']."/sites/".$_SERVER['HTTP_HOST']."/albums/${albumid}.rss"; //echo "go for plan b $url "; $rss = fetch_rss($url); } } else{ $lines = file($_SERVER['DOCUMENT_ROOT']."/sites/".$_SERVER['HTTP_HOST']."/albums/${albumid}/index.html"); foreach($lines as $line){ if(preg_match('/IMG src=\"([^\"]+)/',$line,$matches)){ $thumbURL = $matches[1]; $imageURL = preg_replace('/\.thumb/', '.slide',$thumbURL); if(preg_match('/title=\"([^\"]+)\"/i',$line,$matches)){ //$title = $matches[1]; } array_push($rss->items, array('title' => $title, 'title_short' => $title,'thumbURL' => "/sites/".$_SERVER['HTTP_HOST']."/albums/${albumid}/$thumbURL", 'imageURL' => "/sites/".$_SERVER['HTTP_HOST']."/albums/${albumid}/$imageURL")); } } } ?>
items as $item) { //echo "$item read...
"; if($item[thumbURL] == '' && preg_match('/src=\"([^\"]+)\"/', $item[description], $match)){ $imageURL = str_replace('s288','s1024',$match[1]); $thumbURL = str_replace('s288','s144',$match[1]); } else{ $imageURL = $item[imageURL]; $thumbURL = $item[thumbURL]; } ?>

 

Tavaszi képek

Düsseldorfban február közepétől tavasz kezdett lenni, rügyeket bontottak a bokrok, virítottak a nárciszok, hóvirágok. De a tél sem volt a mi megszokott kontinentális telünk, még éjszakánként sem fagyott. Mégis a tavaszi rügyfakadás túl hosszúra sikerült. A március kifejezetten novemberi maradt, áprilisban pedig alig volt melegebb 15 fok Celsiusnál, sokszor napokon át esett. Végül április végére, májusra megérkezett az igazi, a várva várt tavasz, amikor már reggel süt a nap, nem kell dzsekit és vastag harisnyát felvenni óvodába menet, és a gyerekek egész nap játszhatnak az udvaron.

Ezért vannak tavaszról benti szürke és kinti napfényes képeink. Az indító képen megörökítettük, hogy a gyerekek már itthon és önállóan is tornásznak. Adél még a jóga-könyvemet is fellapozza ilyenkor, hogy abból lessen el gyakorlatot.

Volt egy nagyon kedves történet áprilisban. Sűrűn készítek túrógombócot, mert mindenki nagyon szereti. Az itteni túró krémes és lágy, ezért a túrógombóc is nagyon puha lesz belőle, de villával kisebb darabokra szoktam szeletelni a gyerekeknek, mert különben az egészet széttrancsírozzák vagy a gombócokat egészben betömik. Ez alkalommal elfelejtettem felszeletelni nekik. Adél rám szólt: „Nem vágtad fel, te huncut!” Olyasmit akart ezzel kifejezni, hogy vétettem a megszokás ellen, rosszcsont voltam. Lóci azonnal szajkózni kezdte: „Vágd fel, huncut, vágd fel, huncut!” Erre kitört belőlem a nevetés, mire a gyerekek is velem nevettek és egyre hangosabban üvöltötték, hogy „Vágd fel huncut!”

Adél mindennapi tevékenységei közé tartozik, hogy hercegnőnek, Csipkerózsikának vagy Hófehérkének öltözik. Szeretne nejlonharisnyában óvodába járni. Hamar elfogadta, hogy nyakláncban járni veszélyes, körömlakkot és sminket nem szabad hordani az oviban, de a báli ruha kényelmetlenségéről a játszóruháéval szemben még nem sikerült meggyőzni őt. Nadrág? Ő már egy másik generáció.

Az állatkertbe azért mégis felvette az új nadrágját, hiszen azzal a feltétellel vettem, hogy azt hordani fogja. A duisburgi állatkert hatalmas területen fekszik, amelyik állatot csak lehet, nagy kertben tartják, amit vizesárokkal, sövénnyel választanak el az emberektől. Sok fókát és delfint tartanak, ezek az állatok műsoroznak is, és Lóci számára jelenleg ennél jobb szórakozás nem ismert. Az ugrándozó kisdelfinek végül le is fröcsköltek bennünket.

A kertben felállítottunk egy kis piros házikót, itt főznek-sütnek a gyerekek, de ott van a csúszda és trambulin is, hogy meglegyen a mozgás. Azt örökítettük meg, ahogyan a házban lakó iskolás „nagylánnyal”, Markétával játszanak a gyerekeink.

Ami nagyon örvendetes, hogy kinn az erkélyen ebédelünk és vacsizunk. Ja és látható még az albumban egy 40. heti pocak, gondolom, felismeritek.