Reobackup + Dropbox

A biztonsági mentés a számítógép használók életének kötelező, de igen macerás része. Igazából három kritikus pontot látok a témával kapcsolatban:

 • rendszeresen kell végezni
 • dönteni kell miről készüljön mentés (pl. minden nap teljes mentést végezni macerás)
 • dönteni kell hova készüljön a mentés (azonos fizikai eszközre nincs sok értelme, külső tárolóeszközre macerás – főleg ha rendszeresen szeretnénk menteni, a helyi hálózatunkon nem feltétlenül üzemel fájlszerver, etc.)

Linux alatt a kiforrott back-up alkalmazásoktól használatától kezdve az egészen kézzel hegesztett megoldásokig több lehetőségünk van biztonsági mentésre, az alábbi útmutatóban egy köztes megoldást fogok bemutatni, a Reobackup eszköz és a Dropbox szolgáltatás használatával. Feltételezem, hogy az olvasó tisztában van az alapvető Linux parancsokkal, tudja, hogyan kell alkalmazásokat telepíteni, ismeri a crontab () rendszerszolgáltatás használatát.

Néhány szó a Reobackup-ról: ez egy Perl-ben írt back-up szkript, ami képes egy csomó biztonsági mentéshez kapcsolódó feladat elvégzésére. Konfigurálható, hogy milyen könyvtárakról/állományokról készítsen mentést. Képes csak meghatározott időközönként teljes mentést végezni, közben inkrementális mentésekbe teszi a legutóbbi teljes mentés óta változott fájlokat. Képes kivételeket kezelni egy adott menteni kívánt könyvtáron belül. (Pl. lehet mentést kérni a /home/user könyvtárról a /home/user/tmp könyvtár kihagyásával.) Képes a mentéseket távoli szerverre másolni FTP-vel vagy NFS-sel felcsatolható hálózati fájlrendszeren keresztül.

Néhány szó a Dropbox-ról: ez egy olyan szolgáltatás, amelyben a regisztrált felhasználók 2GB online tárhelyet kapnak az Interneten, amelyet automatikusan szinkronizálhatnak a számítógépük egy kijelölt könyvtárával – ehhez a kliens alkalmazást a dropbox.com-ról lehet letölteni, több platform támogatott, így pl. az Ubuntu és Fedora Linux is. (Más Linux variánst használóknak rendelkezésre áll a kliens forráskódja.) Az online szinkronizálás mellett támogatja a fájlok megosztását és még egy csomó más dolgot is.

Telepítési útmutató

Dropbox telepítése

 1. Menj fel a http://dropbox.com oldalra, kattints a Download Dropbox gombra, válaszd ki a megfelelő csomagot és telepítsd.
 2. Telepítés után indítsd el a Dropbox alkalmazást, ez az első indításkor le fogja tölteni a valódi kliens komponenst, amikor ezzel kész vagy akkor jöhet a regisztráció.
 3. Regisztráció után jelöld ki, hogy melyik könyvtáradat szeretnéd online tudni, ez alapértelmezetten a home könyvtárad Dropbox alkönyvtára (pl. /home/user/Dropbox)

Reobackup telepítése/beállítása

 1. Töltsd le a Reobackup honlapjáról () a telepítő tar.gz-t.

  wget http://prdownloads.sourceforge.net/reoback/reoback-1.0_r3.tar.gz

 2. Tömörítsd ki az állományt!

  tar zxf reoback-1.0_r3.tar.gz; cd reoback-1.0

 3. Másold át a reoback.pl fájlt a /usr/bin könyvtárba.

  sudo cp reoback.pl /usr/bin

 4. Hozz létre egy alkönyvtárat a home könyvtáradban ahol a Reobackup beállításaidat fogod tárolni.

  mkdir -p $HOME/.reobackup/{etc,data,tmp}

 5. Töltsd le az általam összeállított konfig fájl mintákat és helyezd el őket a $HOME/.reobackup/etc könyvtárba.

  wget http://loliboli.hu/files/reobackup/{settings,files}.conf; mv {settings,files}.conf $HOME/.reobackup/etc

 6. Állítsd be a saját home könyvtáradat mindkét újonnan letöltött konfig fájl mintában.

  sed -i "s/user/$USER/" $HOME/.reobackup/etc/*.conf

 7. Szerkeszd át úgy a $HOME/.reobackup/etc/files.conf fájlt, ahogy tetszik, én a Dokumentumok és az Asztal könyvtár mentését állítottam be, de lehet, hogy neked mások a preferenciáid. Az eredeti változatot a Reobackup telepítő conf könyvtárában találod, ez részletes leírást is tartalmaz a lehetőségekről. A settings.conf fájl elvileg jó úgy ahogy van, ellenőrizd, hogy a localbackup paraméter tényleg a Dropbox könyvtáradra mutat.
 8. Vedd fel a crontab-odba a

  10 12 * * * reobackup.pl $HOME/.reobackup/etc/settings.conf

  sort. Ez mindennap ebédidőben lefuttatja a biztonsági mentést.

Egyebek
Amennyiben már van Dropbox fiókod és nem szeretnéd a biztonsági mentésekkel is terhelni, akkor a legegyszerűbben úgy jársz el ha a rendszereden létrehozol egy külön felhasználót back-up célra, telepíted neki a Dropbox-ot, majd beállítod, hogy rendszerindításkor a Dropbox kliens automatikusan induljon el ennek a felhasználónak.

Az automatikus indítás beállításához a parancsok röviden (Ubuntu-hoz):

 1. wget http://loliboli.hu/files/reobackup/dropbox #vagy Copy&Paste a http://wiki.dropbox.com/TipsAndTricks/TextBasedLinuxInstall oldalról
 2. chmod 755 dropbox
 3. sudo mv dropbox /etc/init.d
 4. update-rc.d dropbox defaults

Ne felejtsd el beállítani a /etc/init.d/dropbox fájlban, hogy melyik is a "back-up felhasználó", akinek a Dropbox kliense elinduljon rendszerindításkor.
A saját reobackup settings.conf-odban pedig a localbackup paramétert pedig állítsd át ezen felhasználó Dropbox könyvtárára.
Ezzel a módszerrel, akár a rendszereden lévő összes felhasználó biztonsági mentését is beállíthatod egyben, anélkül, hogy mindegyiküknek külön Dropbox fiókot kellene létrehoznod.

Médiatár
Nyilván a Dropbox fiók 2GB-os mérete limitálja, hogy miről tudsz biztonsági mentést készíteni. Természetesen ha sok anyagot (kép, zene, videó) szeretnél biztonságban tudni, akkor vagy a Dropbox fiókodat upgrade-led, vagy létrehozol egy külön Reobackup konfigurációt, ahol a localbackup paraméter valamilyen nagyobb kapacitású külső tárolóra mutat, és hegesztesz valamilyen kis szkriptet, ami rögtön elindítja a biztonsági mentést, ha azt a bizonyos külső tárolót csatolod. De az is lehet, hogy a nem érdemes egy komplett médiatárat Reobackup-pal menteni, hisz az olyan gyakran nem változik, tömörítése lényegében haszontalan – jobban járunk egy rendszeres, rsync-kel végzett időközönkénti teljes mentéssel.