Német-magyar billentyűzetkiosztás

Eredetileg ezen az oldalon a saját különbejáratú német-magyar billentyűzetkiosztásom leírása szerepelt. Érdekes módon a Google valahogy igen magasra rangsorolta a "német billentyűzet" keresőkifejezésre, úgyhogy elhatároztam, hogy a lapot kibővítem néhány német billentyűzettel kapcsolatos információval.

A német és a magyar billentyűzetkiosztás nagyon hasonlítanak egymásra, ami nem meglepő, hisz a magyar kiosztás a német módosított változata.

Érdekességként megjegyzem, hogy a német kiosztás elkészítésekor azért tértek el az eredeti amerikai QWERTY kiosztástól, mert a németben a Z betű sokkal gyakoribb, mint az Y, és ráadásul nagyon gyakran szerepel együtt a T betűvel, gyorsabban lehet begépelni a kettőt, ha egymás mellett vannak.

Az eredeti német kiosztás (kép a Wikipedia-ról)Németországban és Ausztriában ugyanolyan billentyűzetet használnak, míg Svájcban egy olyan kiosztás használatos, amelyik mind a három hivatalos nyelvet támogatja.

Windows-ban (és más operációs rendszereken is) beállítása relatív egyszerű, sajnos nincs magyar nyelvű Windows-om, hogy pontos leírást tudjak adni; Start/Vezérlőpult/Regionális és nyelvi beállítások/Nyelvek/Szöveg és beviteli beállítások, Részletek útvonalon érhető el a billentyűzet beállító felület. (A másik módszer kitenni a Tálcára a Nyelvi eszköztárat.) Referenciaként íme két link a a Microsoft oldalára a pontos útmutatóhoz [1] [2]

Mindazonáltal nekem német szöveg írásához egyembe nem jutna átállítani a billentyűzet kiosztást, a hivatalos magyar billentyűzeten az ä karaktert az AltGr + a, a ß karaktert pedig az AltGr+á billentyűkombinációval lehet előhívni.

Ha ez nem működne az ä és ß karaktereket Windows alatt a legtöbb alkalmazásban az alábbi kombinációkkal elő lehet hozni:

ä: Alt+132 (Num) Ä: Alt+142 (Num) ß: Alt+225 (Num) (Baloldali Alt nyomvatartása közben a kódot a numerikus billentyűzeten bepötyögve.)

Keményebb feladat, ha német billentyűzeten szeretnénk magyar szöveget írni, tekintve, hogy a legtöbb ékezetes betű hiányzik. (Sokan egyszerűen kihagyják őket, de ezt nagyon rossz megoldásnak tartom.) Lehetne német billentyűzetet magyar kiosztással használni, de nem tudom ki, hogy van vele, én szeretek olyan billentyűzetkiosztással dolgozni, ami megfelel az előttem lévő billentyűzetnek. Egyszerűen könnyebb az agynak. Arról nem is beszélve, hogy néha váltogatni kell a kiosztást, ami szintén zavaró.

A megoldás viszonylag egyszerű: az AltGr billentyűt (magyarul, angolul) használatba véve nagyszerűen tehetünk magyar betűket a német billentyűzetkiosztásra.

Windows-on új billentyűzetkiosztás elkészítéséhez külön program kell (Keyboard Layout Generator), szerencsére szabadon elérhető a Microsoft oldaláról. Linux-on elég volt egy szövegszerkesztő.

Íme az eredmény:Vagyis:
é: AltGr+ö
á: AltGr+ä
ű: AltGr+ü
í: AltGr+i
ő: AltGr+o
ó: AltGr+´
ú: AltGr+u

A nagybetűk AltGr+Shift-tel működnek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a hosszú ű nem biztos, hogy jó helyen van, mindenesetre felteszem a forrásfájlt is, mindenki játszhat magának.

Letöltések:
Linux xmodmap fájl. Telepítés cp xmodmap.de-hu $HOME/.Xmodmap azaz a letöltött fájlt át kell másolni a felhasználó saját könyvtárába .Xmodmap néven. Erről a helyről a modern desktop környezetek (Gnome, Xfce, KDE) automatikusan betöltik induláskor. Ha nem, akkor az xmodmap xmodmap.de-hu paranccsal kézzel betölthető.

Linux xkb fájl és csatolt konfigurációs állományok. Ezt a /usr/share/X11/xkb/ könyvtárba kell kicsomagolni, és setxkbmap de hu paranccsal tölthető be, vagy a GNOME billentyűzet beállításoknál (Német kiosztás, German layout with Hungarian letters), vagy az /etc/X11/xorg.conf fájlban lehet beállítani. (Az xmodmap nem működik mindig megbízhatóan.)

Windows telepítő. A telepítéshez rendszergazda jog kell, és valamilyen rejtélyes okból kifolyólag magának a kiosztást tartalmazó dll fájlnak a telepítő mellett kell lennie.

Windows forrás. Ha valaki szeretné átvariálni.